Zoeken
Offcanvas right
...
Over de weeffabriek

Over de weeffabriek

Cultuurcentrum met een sociale inslag

De Weeffabriek is dé ontmoetingsplek in het hart van Geldrop. Gevestigd op een historische locatie aan de Kleine Dommel: een voormalige wollenstoffenfabriek, nu een rijksmonument. Verleden en heden komen bij ons samen met het Weverijmuseum. Verweven, maar zeker niet stoffig.

Samen met het Weverijmuseum, creatief centrum De Wiele, het Sagebien waterrad en de hoge schoorsteen op het Cultuurplein vormt de Weeffabriek een inspirerende laagdrempelige plek. Een plek waar je er even uit bent, maar je toch thuis voelt. De Weeffabriek is dé plek om te genieten van een optreden of een film, om te overleggen, te ontmoeten en een lekkere lunch te nuttigen. Het is een plek waar je jezelf ontwikkelt, een nieuw instrument leert bespelen, zingt, studeert en inspirerende ideeën op doet. Samen ontmoeten, ontdekken en ontwikkelen.

img611 normaal

Een stukje historie

Het Weverijmuseum en De Wiele zijn gevestigd in een rijksmonument: Een prachtig gerestaureerd fabriekspand van de Firma A. van den Heuvel en Zoon – Wollenstoffenfabriek. Het Weverijmuseum is een modern museum waar u de rijke textielhistorie van Geldrop in de 19e en 20e eeuw ervaart. In de fabriek staan verschillende typen weefmachines die nog steeds produceren met schietspoelen, klossen, grijpers en perslucht. Aanwezige vakmannen laten je graag zien hoe zij de verschillende stoffen en patronen maken met een diversiteit aan kleuren en garens.

Grenzend aan het Weverijmuseum staat een werkend Sagebien waterrad, de Rolls Royce onder de waterraden. Deze volmolen of voldersmolen is een industriemolen die werd gebruikt om wol te ‘vollen’. Vollen is een nabewerking van geweven wollen stof waardoor de kwaliteit sterk verbeterde. Meer informatie over het Weverijmuseum en de historie: www.weverijmuseum.nl

spelen

Culturele en educatieve programmering

Bijna dagelijks kan je in de Weeffabriek genieten van muziek, film, optredens, lezingen en theater. Diverse stichtingen en organisaties verzorgen, vaak al jarenlang, de culturele en educatieve programmering in de Weeffabriek: Muziekhuis Hofdael (lichte muziek), Cultuur aan de Dommel (klassieke muziek), Roots in ’t Groen (Americana), Literair Café Dommeldal, Geldrops Muziekcorps, Theater Drop, The Works, Cabarethuis, Au3Smits Music en Popfabriek. Lokale verenigingen en scholen maken regelmatig gebruik van onze podiumzalen voor een optreden. Creatief centrum De Wiele, het Kunstkwartier en de Volksuniversiteit Geldrop verzorgen jaarlijks vele cursussen, workshops en lezingen op het gebied van filosofie, talen, kunst en cultuur, mensen en maatschappij, gezondheid en muziek.

De medewerkers van de Weeffabriek verzorgen ook een deel van de programmering waarbij er aandacht is voor een breder en inclusief aanbod. Belangrijke speerpunten zijn het bieden van een podium aan jong of internationaal talent én aan lokale artiesten. Wil je zelf een keer optreden of bijvoorbeeld een lezing geven? Stuur een mail naar info@weeffabriek.nl of kom een keer langs en stel jezelf voor!

We maken ons programma bekend via ons half jaarlijks programmaboekje (download hier), deze website, een maandelijkse digitale nieuwsbrief en advertenties in enkele huis-aan-huisbladen. 

lunchbuffet

Maatschappelijke rol

In de Weeffabriek is Onze Wegwijzer gevestigd: hét gemeentelijk loket waar je terechtkunt met vragen over wonen, welzijn, financiën en zorg. Doordat verschillende organisaties samenwerken, is er veel informatie en kennis beschikbaar. Vrijwilligers van Onze Wegwijzer zitten op dinsdagmiddag, woensdagochtend en donderdagmiddag in ons Weefcafé en helpen je graag op weg.

Iedere dinsdagochtend en donderdagochtend houdt de LEV groep Geldrop-Mierlo een inloopspreekuur voor vluchtelingen. De Langer Thuis Wijzer is op dinsdagmiddag aanwezig voor vragen over welzijn, wonen en zorg. Stichting Leergeld ontvangt haar cliënten op woensdag. Team Jeugdgezondheid van de GGD Brabant Zuidoost ontvangt gezinnen met hun opgroeiende kinderen voor controles en antwoorden op vragen over de groei en ontwikkeling van hun kind.

Binnen de Weeffabriek zijn er ook kleine initiatieven die een verschil kunnen maken. In onze gang vind je een mini-bieb waar je boeken kunt plaatsen, ruilen of meenemen. Er staat ook een buurtkist waarin je houdbare etenswaren en drogisterijartikelen kunt plaatsen of je kunt iets meenemen wat je nodig hebt. In ons Weefcafé kan je een uitgestelde koffie kopen, waarmee je op een later tijdstip een ander van de door jou al betaalde koffie kan laten genieten. Zo helpen we elkaar.

Vaste commerciële huurders

De vier etages van de Weeffabriek zijn deels in gebruik als ontvangst- en werkruimte voor vaste commerciële huurders gericht op creativiteit en vitaliteit. Momenteel zijn dit Huisartsenpraktijk Montis, Geldrop Vitaal, Podotherapie Couteaux, Aves Begeleiding, ZenSas Geldrop, Marala, Innertalks, Merkwijze, Ramkoers en ReflektHRA.

lachend

Organisatie

Onze hospitality medewerkers én vrijwilligers verwelkomen je graag in ons Weefcafé. Zij ontvangen bezoekers, maken ze wegwijs binnen ons gebouw, bakken heerlijke pantosti’s en maken verse soepen, verzorgen koffiearrangementen, zetten vergaderlokalen recht en zijn vliegende kiep waar nodig. Ze zijn het gastvrije gezicht van de Weeffabriek en verwelkomen je graag.

Onze vrijwilligers zijn op allerlei vlakken van groot belang om de Weeffabriek draaiend te houden. Zonder onze vrijwilligers zijn veel activiteiten niet mogelijk. Ze helpen mee in ons Weefcafé, ontvangen artiesten, controleren tickets, regelen het licht&geluid voor een event, zetten zalen klaar, verzorgen de programmering, repareren lampen, schilderen muren, timmeren folderhouders en vormen het bestuur. Heb je interesse om ons te helpen? Stuur dan een mail naar info@weeffabriek.nl of kom overdag een keer langs voor een kop koffie.

De Weeffabriek heeft een vrijwillig bestuur om mee te denken en toe te zien op het reilen en zeilen van de Weeffabriek:

  • Niek Gorris: voorzitter
  • Albert Beckers: penningmeester
  • Kees Koedam: secretaris
  • Hester Dadema: algemeen bestuurslid
  • Ans Verdonck: algemeen bestuurslid

Bij de Weeffabriek werken we met een klein team van betaalde vaste medewerkers:

  • Marca en Floriane: receptie, planning en administratie
  • Peter en Don: licht & geluid, beheer en facilitaire zaken
  • Rasjieda: manager hospitality en culinaire brein
  • Yirina, Arianne, Renée, Lei, Helma, Mary en Saskia: onze vaste hospitalty medewerkers
  • Hannie: algemeen manager, communicatie en financiën.

Wij helpen u graag!